Σάββατο, 29 Ιουνίου 2013

Πρωτομαγιά στην Κίμωλο

Αν και έχουν περάσει σχεδόν δύο μήνες από την Πρωτομαγιά, αποφασίσαμε να σας εξιστορήσουμε ένα παλιό παραδοσιακό κιμουλιάτικο έθιμο, το οποίο υπάρχει ακόμα και σήμερα, βέβαια είναι κάπως διαφοροποιημένο.

Εκτός λοιπόν από το ότι μάζευαν λουλούδια και έφτιαχναν με αυτά στεφάνι και ανθοδέσμες, κάτι το οποίο γίνεται σε όλη την Ελλάδα, στην Κίμωλο επικρατούσε και ένα άλλο έθιμο το οποίο λάμβανε και λαμβάνει χώρο στο νησί μας παραμονή Πρωτομαγιάς, κυρίως τα μεσάνυχτα όπου η κίνηση στα σοκάκια του νησιού είναι μειωμένη και ο περισσότερος κόσμος κοιμάται.

Τα παλιά τα χρόνια, τα ζευγάρια δεν είχαν τις ελευθερίες που έχουν σήμερα. Έτσι λοιπόν, οι Κιμουλιάτες βρήκαν κάποιον τρόπο για να εκδηλώνουν την αγάπη τους στις εκλεκτές της καρδιάς τους. Αργά το βράδυ ξεκινούσαν με μυστικότητα, έκοβαν λουλούδια από τις αυλές και έφτιαχναν ανθοδέσμες ενώ κάποιοι άλλοι έπαιρναν γλάστρες ολόκληρες και τις τοποθετούσαν έξω από την πόρτα του σπιτιού της αγαπημένης τους, ώστε να βρει τον Μάη της το πρωί της Πρωτομαγιάς!

Υπήρχαν όμως μερικοί που ήταν τεμπέληδες και αντί να βρουν κάτι για να το πάνε στις αγαπημένες τους, έπαιρναν τα λουλούδια και τις γλάστρες που ήδη υπήρχαν έξω από την πόρτα κοριτσιών άλλων παλικαριών και τα πήγαιναν στις δικές τους κοπέλες.

Κάποιοι άλλοι, που τους άρεσε να κάνουν διαολιές, αντικαθιστούσαν τις ήδη υπάρχουσες γλάστρες και τα λουλούδια, με ξερά ή άσχημα λουλούδια, όπως για παράδειγμα τα γαιδουράγκαθα. Και έτσι λοιπόν όταν ξυπνούσαν οι Κιμουλιάτισσες, τα συναισθήματα ήταν ανάμεικτα, ανάλογα με το τι θα έβρισκαν έξω από την πόρτα τους.

Σιγά σιγά όμως, το έθιμο διαφοροποιήθηκε και εκτός από τους ρομαντικούς που εξακολουθούν ακόμη και σήμερα να πηγαίνουν τον Μάη στην καλή τους, κατά κύριο λόγο επικρατούν οι ''σκανταλιάρηδες''. Έτσι, οτιδήποτε μπορεί να μετακινηθεί, όπως αυτοκίνητα, μηχανάκια, καρέκλες, τραπέζια, γλάστρες κ. ά., την παραμονή της Πρωτομαγιάς τοποθετείται μες στην μέση του δρόμου και από άκρη σ' άκρη το χωριό θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο.

Επομένως, οι μόνες κερδισμένες είναι οι κοπέλες που βρίσκουν το πρωί έξω από το σπίτι τον Μάη τους, ενώ όλοι οι υπόλοιποι ψάχνουν τα πράγματά τους και τα γυρίζουν πίσω στην θέση τους, διαδικασία όχι και τόσο ευχάριστη.

Εμείς το μόνο που έχουμε να πούμε είναι να μην σταματήσουν ποτέ να υπάρχουν αυτά τα έθιμα και να ευχηθούμε και του χρόνου!

Παρακάτω σας παραθέτουμε ορισμένες φωτογραφίες οι οποίες δεν είναι και τόσο καλές και παρακαλούμε όποιος έχει καλύτερες και επιθυμεί να μας τις στείλει:
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου