Τρίτη 28 Μαΐου 2013

Πασχαλινές Κιμουλιάτικες Γεύσεις ( Μέρος 2ο )


Όπως είδαμε και στην προηγούμενη μας ανάρτηση, οι παραδοσιακές πασχαλινές Κιμουλιάτικες λιχουδιές είναι πάρα πολλές!
Πάμε τώρα να δούμε και κάποιες άλλες που με τα χρόνια σιγά σιγά σβήνουν.

Αρχικά, θα μιλήσουμε για τα γνωστά σε όλους μας κουλουράκια. Τα κουλουράκια λοιπόν,οι νοικοκυρές του νησιού μας τα έφτιαχναν την Μ. Εβδομάδα και είχαν περίτεχνα σχέδια.

Στη συνέχεια, την σκυτάλη παίρνουν τα πασίγνωστα κόκκινα αβγά. Τα κόκκινα αβγά στην Κίμωλο είχαν δύο χρήσεις: το τσούγκρισμα μετά την Ανάσταση αλλά και ως γούρι, καθώς το Μ. Σάββατο τοποθετούσαν ένα κόκκινο αβγό στα εικονίσματα, το οποίο το αντικαθιστούσαν ένα χρόνο μετά με το καινούριο αβγό.

Σειρά παίρνει η κουτσούνα. Η κουτσούνα ήταν ένα ψωμάκι σε σχήμα κοτσίδας (όπως τα τσουρέκια), στην άκρη του οποίου έβαζαν ένα κόκκινο αβγό. Έφτιαχναν μια για κάθε μέλος της οικογένειας, κάθε Μ. Σάββατο.

Κιμουλιάτικη κουλούρα: ένα φαγητό στολίδι . Στο κέντρο της είχε ένα κόκκινο αβγό και γύρω γύρω λεπτομερή διακόσμηση που κάθε νοικοκυρά την έκανε όπως επιθυμούσε. Φτιαχνόταν από το ίδιο ζυμάρι που φτιάχνονταιτα κουλουράκια και αφού ψηνόταν, κρεμιόταν στον τοίχο  την Κυριακή του Πάσχα, σαν στολίδι. Αν το Πάσχα έπεφτε νωρίς, την ξεκρέμαγαν την Πρωτομαγιά και την έτρωγαν. Αν όμως έπεφτε αργά, την άφηναν μερικές μέρες στον τοίχο, ανεξαρτήτου Πρωτομαγιάς, και ύστερα την έτρωγαν. Εκτός από κουλούρα έφτιαχναν και άλλα σχέδια, όπως πουλάκια ή καλαθάκια.

Η ονομασία της είναι λαδένια χάμω( κάτω). Την έλεγαν έτσι γιατί την ακουμπούσαν κάτω στο φούρνο για να ψηθεί χωρίς να την βάλουν σε ταψί. Η συνταγή είναι η ίδια με τη λαδένια απλά έχει μόνο λάδι, πιπέρι και αλάτι. Μπορεί η συνταγή να είναι απλή αλλά είναι πεντανόστιμη. Αυτοί λοιπόν είναι οι δύο τύποι της λαδενίτσας μας.

Μιας και αναφερόμαστε στην λαδένια μας θα θέλαμε να τονίσουμε ότι καλό θα ήταν πριν την δημοσίευση οποιουδήποτε άρθρου, οι αρθρογράφοι να μάθουν πως ο τόπος της λαδένιας είναι η Κίμωλος και κανείς άλλος.

Τέλος, θα θέλαμε να εκφράσουμε τον  θαυμασμό μας για το βίντεο που δημιουργήθηκε από τον κύριο  Χαλκιόπουλο και βρήκαμε τυχαία στην ιστοσελίδα vimeo.com, το οποίο σας παραθέτουμε:

Κίμουλο μου, Παραδεισό μου...

Υ.Γ.: Δυστυχώς στο αρχείο μας δεν είχαμε επαρκές φωτογραφικό υλικό για τα συγκεκριμένα Κιμωλιάτικα εδέσματα. Παρακαλείται όποιος έχει να μας στείλει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου