Κυριακή 30 Ιουνίου 2013

Εθελοντικός καθαρισμός μονοπατιών – Πεζοπορίες

5-14/7 ΚΙΜΩΛΟΣ Εθελοντικός καθαρισμός μονοπατιών – Πεζοπορίες
Ακολουθώντας τα βήματα του χτες, ανακαλύψαμε τα μονοπάτια του σήμερα…
Ενετοί και Φράγκοι την είπαν «Αρζαντιέρα», δηλαδή «Ασημένια» για τα γκριζόλευκα βράχια της. Οι κάτοικοί της εδώ και χιλιάδες χρόνια τη λένε «Κίμωλό μου, Παράδεισό μου» δείχνοντας την αγάπη τους στον τόπο τους, με τη λιτή και προσιτή ομορφιά της. Ανέγγιχτη σχεδόν από το πέρασμα του χρόνου, η Κίμωλος αποτελεί ιδανικό προορισμό για όσους αναζητούν την επαφή με την ατόφια ελληνική γη, τους κατοίκους της και τον τρόπο ζωής τους.Ακολουθώντας τις οδηγίες της καλαίσθητης έκδοσης των παιδιών του Χωριού, «Κίμωλος-Πολύαιγος, διαδρομές στη φύση» πεζοπορήσαμε στα παλιά καλντερίμια και μονοπάτια, τους δρόμους πολιτιστικής κληρονομιάς, ανάμεσα στις αμέτρητες πεζούλες καλλιεργήσιμης γης και τις θαυμάσιες παραλίες στις οποίες οδηγούν όλα σχεδόν αυτά τα μονοπάτια. Ακολουθώντας τα βήματα του χτες, ανακαλύψαμε τα μονοπάτια του σήμερα και διαπιστώσαμε ότι κάποια από αυτά χρειάζονται καθαρισμό και διάνοιξη όπως αυτό που περνάει από το Σκιάδι, ένα γεωφυσικό μνημείο που χαρακτηρίζει το νησί. Έτσι, το Δ.Σ. του Συλλόγου μας αποφάσισε να οργανώσει τους εθελοντές του ώστε να προσφέρουν στο νησί τη βοήθειά τους για να ενισχυθεί η ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού στο νησί καθώς θα αποτελέσουν πόλο έλξης ελλήνων και ξένων τουριστών και πεζοπόρων.
Σας καλούμε, όπως κάθε καλοκαίρι, να κλείσουμε την φετινή ορειβατική-εθελοντική χρονιά, με το καθιερωμένο πρόγραμμα εθελοντικού καθαρισμού μονοπατιών. Μας περιμένουν έξι μέρες εθελοντικής πεντάωρης δουλειάς, με ενδιάμεση ολοήμερη ξεκούραση και επίσκεψη στην Πολύαιγο, καθημερινές μικρές πεζοπορίες και κολύμπι. Καταγάλανες παραλίες όπως Ελληνικά, Μαυροσπήλια, Κλήμα, Σούφι, Καλαμίτσι, Μπονάτσα,  και άλλες, κατάλευκα ξωκλήσια, το Σκιάδι, τα «σύρματα» στη Γούπα, το Κάστρο και τα καλντερίμια του Χωριού, με τα γραφικά μαγαζάκια και τη νυχτερινή ζωή.
Το πρόγραμμα των πολιτιστικών δρώμενων του 9/ήμερου είναι:
Εβδομάδα πολιτιστικών εκδηλώσεων Ιούλιος 2013
Μονοπάτια στον πολιτισμό της Ελλάδας και του κόσμου!

Κυριακή 7 Ιουλίου
20:30 «Χορεύοντας με τον Ραϊντέλ», ντοκιμαντέρ του Αλέξη Τσάφα, 2002, διάρκεια 87’.
Ένα ταξίδι στην Κούβα μέσα απ’ τους δρόμους της… Αθήνας.
Μετά την προβολή, θα ακολουθήσει πάρτυ με τους πρωταγωνιστές του ντοκιμαντέρ, Ραϊντέλ και Μαγαλί, που θα μας μυήσουν στους κουβανέζικους  χορούς!

Δευτέρα 8 Ιουλίου
20:30 «Νύφες», ταινία του Παντελή Βούλγαρη, 2004, διάρκεια 135’.
Το ταξίδι επτακοσίων γυναικών από την Ελλάδα, την Τουρκία και τη Ρωσία στη Νέα Υόρκη, όπου θα συναντήσουν τους άντρες που πρόκειται να παντρευτούν.

Τρίτη 9 Ιουλίου
20:30 «Από τον Όλυμπο στο Έβερεστ», ντοκιμαντέρ του Παύλου Τσιαντού, 2009, διάρκεια 90’.
Η διαδρομή της ελληνικής αποστολής, από την καθημερινότητα της Ελλάδας μέχρι τα 8.850 μέτρα της κορυφής.

Τετάρτη 10 Ιουλίου
20:30 «Παραμύθια σε μονοπάτια της γης και τ' ουρανού: Ένας δράκος μια φορά…», αφήγηση λαϊκών παραμυθιών και μύθων από την αρχαία ελληνική μυθολογία για τους μικρούς μας φίλους.
Φοβάται κανείς τους δράκους; Ποιο μυστικό κρύβει ο τετράψηλος πύργος; Ελάτε να σεργιανήσουμε στα μονοπάτια του... ήλιου! Μια οαράσταση για όλα τα παιδιά της Κιμώλου

Αφήγηση: Νίκη Κάπαρη. Μουσική, ατμόσφαιρα, τραγούδι:Γιάννης Ψειμάδας.


Παρασκευή 12 Ιουλίου
20:30 «Πέτρινοι φύλακες», ντοκιμαντέρ της Έλενας Καλογρίδη, 2010, διάρκεια 20’.
21:00 «Παραμύθια στα μονοπάτια της γης και τ' ουρανού: Αγάπης κάστρα άπαρτα», αφήγηση θρύλοι για κάστρα, που η αγάπη μονάχα ανοίγει τις πύλες τους, και παραμύθια για θάλασσες… αταξίδευτες!
Αφήγηση: Νίκη Κάπαρη, μουσική, ατμόσφαιρα, τραγούδι:Γιάννης Ψειμάδας.
Οι προβολές γίνονται με την έγκριση και την άδεια των παραγωγών των ταινιών.
Πλατεία Ιερού Ναού του Σωτήρος, Χωριό, Κίμωλος.Είσοδος Ελεύθερη 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου