Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013

Αναβίωση κιμωλιάτικων εθίμων

Πριν λίγες ημέρες λάβαμε ένα μήνυμα από ένα φίλο της σελίδας και έτσι αποφασίσαμε, αντί να περάσουμε στο επόμενο ιστορικό θέμα μας, να βγάλουμε μια ανακοίνωση. 
Το μήνυμα αυτό αναφερόταν σε ένα παλιό κιμωλιάτικο έθιμο, το οποίο, όπως και τα περισσότερα έθιμά μας, με την πάροδο του χρόνου ξεχάστηκε. 
Το έθιμο αυτό αναφέρεται στον κιμωλιάτικο επιτάφιο. Κατά τη διάρκεια της περιφοράς του επιταφίου, οι Κιμωλιάτες κρεμούσαν κάτω από τον επιτάφιο μπουκαλάκια με νερό, ώστε να αγιασθεί. Τότε οι περισσότερες οικογένειες είχαν τουλάχιστον ένα μέλος που ήταν ναυτικός. Επομένως, έδιναν τα μπουκαλάκια  στους ναυτικούς, ώστε να τους προστατεύουν στα ταξίδια τους. 
Πιστεύουμε πως αυτό το χαμένο έθιμο( που αποτελεί ένα καθαρά κιμωλιάτικο έθιμο εφόσον γίνεται μόνο στο νησί μας) πρέπει να το επαναφέρουμε, όπως και όλα τα ξεχασμένα έθιμά μας. Ξεκινώντας λοιπόν από αυτό το έθιμο, παρακαλούμε φίλους και μη της σελίδας να διαδόσουν την ανακοίνωσή μας και τη συλλογική προσπάθεια που γίνεται, ώστε να τα καταφέρουμε όλοι μαζί.
Φανταστείτε την περιφορά του επιταφίου γύρω από το μεσαιωνικό μας κάστρο, με τα πανέμορφα εκκλησάκια και σπίτια του χωριού μας στολισμένα με κεριά και το κουδούνισμα από τα κρεμασμένα μπουκαλάκια να διαχέεται στην ατμόσφαιρα!
Πιστεύουμε πως όλοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε και για αυτό το έθιμο και για όλα τα ξεχασμένα μας έθιμα.
Οποιοσδήποτε θέλει να βοηθήσει μπορεί να έρθει σε επαφή μαζί μας είτε μέσω του e-mail είτε γράφοντας σχόλιο στην συγκεκριμένη ανάρτηση άλλα και να έρθει σε επαφή με τον Κονδυλοφόρο. 
Τις προσεχείς ημέρες οι αρμόδιοι φορείς του νησιού μας θα ενημερωθούν και με την καλή διάθεση όλων μας, ελπίζουμε να απολαύσουμε και πάλι όλα μας τα ξεχασμένα έθιμα ξεκινώντας από το συγκεκριμένο.
Διανύουμε δύσκολους καιρούς και θεωρούμε πως είναι καλό να μην χάνουμε τις ρίζες μας και την ταυτότητά μας και να θεωρούμε ότι είναι τιμή μας και καμάρι μας που είμαστε ΚΙΜΩΛΙΑΤΕΣ!!!
Επίσης, θα επιθυμούσαμε όσοι Κιμωλιάτες και μη διατηρούν ιστοσελίδες που αφορούν το νησί μας, να επικοινωνήσουν με εμάς, ώστε να δημοσιεύσουμε τα link στην σελίδα μας για να δημιουργήσουμε ένα ''σύμπλεγμα'' από κιμουλιάτικες ιστοσελίδες. Εφόσον είμαστε όλοι ενωμένοι μπορούμε να οδηγήσουμε την Κίμωλο μας στην θέση που της αρμόζει!!
Η ομάδα του History of Kimolos

1 σχόλιο:

  1. ΞΑΝΑΓΡΑΦΩΝΤΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑ

    Στα φετινά Θεοφάνια στην Κίμωλο έπεσε στα παγωμένα νερά για να πιάσει το σταυρό ένα νέο και μορφωμένο κορίτσι η Ιωάννα Κανά. Η Ιωάννα είναι και δημοτική σύμβουλος στο δήμο Κιμώλου και μέλος του Δ.Σ. του συλλόγου των απανταχού Κιμωλίων στον Πειραιά.

    Δεν ξέρω πόσοι ‘’ταγοί’’ του πολιτικού μας συστήματος που εξαντλούν τη δημιουργικότητα τους στην κατασκευή και υλοποίηση φοροληστρικών διώξεων σε βάρος της ελληνικής κοινωνίας, είναι ικανοί ή πρόθυμοι να ‘’υποστούν’’ μια παρόμοια δημιουργική ψυχρολουσία.

    Εκείνη το έκανε για λογαριασμό της κοινωνίας που εκπροσωπεί. Μια κοινωνία ολιγάριθμη και ηλικιακά μάλλον υπερήμερη, προκειμένου να μη χαθεί το υπέροχο έθιμο. Το ίδιο κάνει κι η ομάδα που δημιούργησε την ιστοσελίδα που διαβάζετε, που στα καλά καθούμενα μέσα στη μαύρη κρίση αποφάσισε ν’ ασχοληθεί με την καταγραφή της ιστορίας του προγονικού της τόπου.

    Είναι ελπιδοφόρο που σ’ ένα κομμάτι τουλάχιστον της νέας γενιάς ξαναζωντανεύει η αντίληψη πως η πρόοδος δεν είναι μόνο φυγή προς τα μπρος αλλά κι επιστροφή στις θεμελιώδεις αξίες. Σ’ αυτό το πλαίσιο η επιστροφή ενός τελείως ιδιαίτερου πασχαλινού εθίμου δεν είναι άσκηση μπαγιάτικης πατριδογνωσίας, αλλά κατάθεση της ψυχούλας του τόπου μας. Της δικής μας ψυχής.

    Θέλω να πιστεύω πως κι ο παπά Δημήτρης ο εφημέριος της Παναγιάς μας, και το εκκλησιαστικό συμβούλιο, και ο δήμος Κιμώλου με τις δημοτικές του παρατάξεις και οι σύλλογοι τόσο της Κιμώλου όσο και του λεκανοπεδίου θα στηρίξουν τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία. Ο κερδισμένος της πιθανής θετικής κατάληξης θα είναι μόνο ένας. Η Κίμωλος στο σύνολο της.

    Σε τελική ανάλυση ο ωραιότερος τόπος της Ελλάδας (βάσει του τηλεοπτικού διαγωνισμού του ΣΚΑΙ) δικαιούται να περιφέρει τον ωραιότερο επιτάφιο, στην πιο μαγευτική διαδρομή που υπάρχει. Πατριώτες και φίλοι της Κιμώλου μην ξεχνάτε πως δε πάμε να γίνουμε παλαιοπώλες του παρελθόντος μας, αλλά image makers του μέλλοντος μας.

    Κονδυλοφόρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή