Κυριακή, 31 Ιουλίου 2016

Λίγα λόγια την Υπόλυβό μας...(Μέρος 2ο)


ΝΑΥΑΓΙΟ ΑΡΧΑΙΟΥ ΠΛΟΙΟΥ


Τον Νοέμβριο του 2009, κλιμάκια της εφορείας εναλίων αρχαιοτήτων υπό τη διεύθυνση των αρχαιολόγων Γ. Κουτσουφλάκη και Η. Σπονδύλη, πραγματοποίησε υποθαλάσσια προκαταρκτική έρευνα στον θαλάσσιο χώρο της νήσου Πολυαίγου του ν. Κυκλάδων, για την τεκμηρίωση θέσης αρχαίου ναυαγίου που υπέδειξαν κατά το έτος 2004 στην αρχαιολογική υπηρεσία οι σπογγαλιείς Α. Φράγκος και Ν. Τσαμπουνάρης, κάτοικοι Καλύμνου, οι οποίοι ανακάλυψαν το ναυάγιο κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής τους ενασχόλησης με την αλιεία σπόγγων.

Το ναυάγιο εντοπίστηκε σε βραχώδη και έντονα επικλινή βυθό, σε βάθος 25- 49 μ. και σε απόσταση περί τα 200 μ. από την παρακείμενη ακτή, στην ανατολική πλευρά της Πολυαίγου. Το σημείο αυτό πλησίον ενός υφάλου, είναι εκτεθειμένο στους βόρειους ανέμους και αποτελεί ακόμα και σήμερα ένα επικίνδυνο πέρασμα για τη ναυσιπλοϊα.

Το αρχαίο πλοίο ήταν κατάφορτο από αμφορείς, οι οποίοι βρίσκονται σήμερα διεσπαρμένοι σε δύο κύριες συγκεντρώσεις. Η πρώτη σε βάθος 25-28 μ. και η δεύτερη που αποτελεί και την κύρια συγκέντρωση, σε βάθος 35- 43 μ. Περιφερειακά των συγκεντρώσεων αυτών, υπάρχει πληθώρα μεμονωμένων κεραμεικών ευρημάτων που απαντήθηκαν έως και το βάθος των 49 μ. 

Από το πλήθος των αμφορέων ανείλκυσαν 4 οξυπύθμενους που χρησιμοποιούνταν για τη μεταφορά υγρών προϊόντων (λάδι, κρασί) και είχαν διασωθεί ακέραιοι, καθώς και δύο επιτραπέζιους αμφορίσκους. Εκτός του φορτίου των αμφορέων όμως, εντοπίστηκαν και τμήματα από τις άγκυρες του πλοίου. Σύμφωνα με τα ευρήματα, το ναυάγιο χρονολογείται από τα τέλη του 5ου ως το πρώτο μισό του 4ου αιώνα π.Χ. Τουλάχιστον τρεις τύποι αμφορέων αναγνωρίστηκαν από τη μελέτη που ακολούθησε, ο ένας εκ των οποίων προερχόταν από την Πεπάρηθο ( Σκόπελος). Οι άλλοι εμφανίζουν στενή συγγένεια με γνωστούς τύπους που κατασκευάζονταν σε εργαστήρια της κλασσικής εποχής στο βόρειο Αιγαίο. Το κλιμάκιο της εφορείας εναλίων αρχαιοτήτων προχώρησε σε λεπτομερή φωτογραφική τεκμηρίωση του ναυαγίου με την εκπόνηση φωτομωσαϊκού υψηλής ευκρίνειας και στην κινηματογράφηση του.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου