Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2014

Ο Τραβουδιστής της Πολυαίγου...

Η ομάδα του History of Kimolos εύχεται σε όλους καλή χρονιά με υγεία και ευτυχία!!!
Πρόκειται για την πρώτη ανάρτηση του 2014 και επιλέξαμε να μοιραστούμε μαζί σας μια ιστορία από τα '' Κιμωλιακά (τόμος β)'' για την αδερφούλα της Κιμώλου, την εξίσου πανέμορφη με αυτήν, γειτονική Πολύαιγο! Ας απολάσουμε την ιστορία...


<< Πέρα στην Ηπόληβο υπάρχει η τοποθεσία Τραβουδιστής. Είναι στο δυτικό μέρος του νησιού κοντά στη θάλασσα.
Στο μέρος εκείνο ακούνε τη νύχτα, τα μεσάνυχτα, σφύριγμα. Όταν αρχίση να σφυράη, οι ψαράδες πρέπει να φύουνε. Όταν τραβουδή, δεν υπάρχει φόβος να μείνουν.
Ημένανε εκεί οι ψαράδες κ' ηψαρεύανε.
Όταν εσφυρούσε ηβγάναμε μισό ψωμί, το πετούσανε στο μέρος που των εσφύριζε κ' ηφεύγανε κ' ηρχόντανε στην Ψάθη κι αράζανε.
Στο νησί αυτό ηζούσε πολλά χρόνια ένας βοσκός, ο Δημήτρης Αφεντάκης. Το μαντρί( = κοπάδι) του το 'φηνε μολητό απάνω στο βουνό. Αλλά το΄βοσκε ο Τραβουδιστής. Λοιπό ο βοσκός ησηκώθηκε  μια νύχτα να δη, να μην έρθη το μαντρί( = το κοπάδι) και πέση μέσ' στ' αμπέλι και το βλέπει σωριασμένο( =συνηγμένον) κ' ήστεκε κ' ένας κοντά στο μαντρί.
Ο βοσκός ενόμιζε πως ήτανε κανένα καϊκι κ΄ηπήαινε για να του πάρη το μαντρί. Έτσι γυρίζει και μπαίνει στο σπίτι και παίρνει το περίστροφο κ' εχτύπησε τον Τραβουδιστή. Ο Τραβουδιστής του 'πε << Θα σου βγάζουνε κόκκαλα από το ποδάρι σου>>. Την άλλη μέρα, αφού ξημέρωσε, ο βοσκός ηπήε στο μέρος που χτύπησε τον άνθρωπο( δηλ. τον Τραβουδιστή) κ' είδε αίματα. Τα αίματα συνεχίζουνταν στη Διαμαντοσπηλιά.
Αυτός εφοβήθηκε και δεν μπήκε στην Διαμαντοσπηλιά. Μετά τον έπιασε και τον πονούσε το ποδάρι. Ύστερις ήνοιξε πληγή κ' ήβγαιναν κοκκαλάκια από την πληγή. Ο κόσμος τότε του έλεγε: '' Αν ηχανούντανε ο Τραβουδιστής, θα 'χανούντανε και ο βοσκός''.

Ο Τραβουδιστής της παραδόσεως ταύτης πρέπει να θεωρηθή, ότι ήτο ο προστάτης δαίμων της νησίδος, δηλ. το στοιχειό, το οποίον κατωκεί εις την Διαμαντοσπηλιάν.>>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου