Σάββατο, 7 Μαρτίου 2015

Η σπηλιά της Κονσολίνας...


Το σπήλαιον τούτο σχηματίζει δωμάτιον ου αι διαστάσεις είναι αι ακόλουθοι: μήκος 4 μ. 15 εκ., πλάτος 2 μ. 65 εκ. και ύψος 2 μ. 20 εκ.

Το σπήλαιον τούτο, ως είναι κατασκευασμένον δίδει την εντύπωσιν ότι εχρησιμοποιείτο προς αποθήκευσιν ύδατος ο εχρησιμοποίουν οι κάτοικοι του εν λόγω χωρίου ( Παληόκαστρο) διά τας ανάγκας των. 

Παρατήρει τις επίσης ότι οι βράχοι οίτινες περιβάλλουσι το σπήλαιον τούτο έχουσι κανονικώς κοπή τούτο δίδει την εντύπωσιν ότι οι κάτοικοι της νήσου της εποχής ταύτης έκαμνον χρήσιν εργαλείων προς κοπήν των σκληρών βράχων αγνώστων σήμερον.

Πηγή: << Περί του προϊστορικού πολιτισμού των Κυκλάδων νήσων η νήσος Κίμωλος παρά Χαρίδημου Γ. Μουστάκα Δικηγόρου>>.

Δυστυχώς μας είναι άγνωστο πώς ονομαζόταν το σπήλαιο στην αρχαιότητα, αλλά σύμφωνα με πηγές, η συγκεκριμένη σπηλιά πήρε το όνομά της γύρω στον Μεσαίωνα, όταν σε μία πειρατική επιδρομή που έγινε στο νησί, η γυναίκα του Γάλλου Κόνσολα ( πρόξενου) βρήκε καταφύγιο στο εν λόγω σπήλαιο. Από τότε λοιπόν, ονομάστηκε σπηλιά της Κονσολίνας.

Δεν γνωρίζουμε την κατάληξη αυτής της γυναίκας. Σύμφωνα όμως με θρύλους του τόπου μας, υπάρχουν διάφορες παραλλαγές, κάποιες είναι ευχάριστες, κάποιες δυσάρεστες και κάποιες αναφέρουν την ύπαρξη ερωτικής ιστορίας. Θεωρούμε καλύτερο το τέλος της προαναφερθείσας ιστορίας να το αφήσουμε στην σφαίρα της φαντασίας σας!

Υ. Γ.: Μέρα με τη μέρα όλοι αυτοί οι θησαυροί του Παλιόκαστρου χάνονται μέσα στη βλάστηση του βουνού. Μήπως ήρθε η ώρα οι αρμόδιες αρχές του νησιού να λάβουν θέση, ώστε  και οι επόμενες γενιές να μπορούν να θαυμάζουν αυτά που μας άφησαν παρακαταθήκη οι πρόγονοί μας; 

Τα μυστικά της περιοχής δεν τελειώνουν εδώ. Υπομονή μέχρι την επόμενή μας ανάρτηση... Να είστε όλοι καλά!Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου