Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012

Η σωτηρία των μνημείων μας είναι υπόθεση όλων μας

  Αρχικά, θέλουμε να ευχηθούμε σε όλους χρόνια πολλά λόγω της ημέρας και να σας υπενθυμίσουμε κάτι το οποίο είχε πει ο Ουίνστον Τσόρτσιλ(πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας) : ''άλλοτε λέγαμε οι Έλληνες πολεμούν σαν ήρωες. Τώρα θα λέμε οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες''. Αυτά σχετικά με την εθνική μας επέτειο που κάποια στιγμή θα επανέλθουμε σε αυτήν για να σας πληροφορήσουμε τον ρόλο του νησιού μας και των κατοίκων του σε αυτόν τον μεγάλο αγώνα του Έθνους μας. 
  Σήμερα είχαμε σκοπό να σας παρουσιάσουμε ένα άλλο θέμα, αλλά εξαιτίας ενός σοβαρού γεγονότος που συνέβη στο νησί μας, αποφασίσαμε να βγάλουμε μια ανακοίνωση. Όπως σας έχουμε πει από την πρώτη κιόλας ανάρτηση, δεν πρόκειται να ασχοληθούμε με πολιτικά, παρά μόνο με την ιστορία του τόπου μας.    Γι'αυτό δεν θα μπούμε στην διαδικασία να ψάξουμε ποιος και αν έχει ευθύνες για το συγκεκριμένο γεγονός, αλλά θα αρκεστούμε μόνο στο ότι την ευθύνη την έχει ο χρόνος. 
  Πριν από λίγες ημέρες, πληροφορηθήκαμε με μεγάλη μας λύπη ότι ένα σπίτι του κάστρου απέναντι από τον ναό του Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου, από το οποίο στο παρελθόν είχε καταρρεύσει ένα κομμάτι του, πιθανότατα εξαιτίας των βροχών και του χρόνου, κατέρρευσε και άλλο του κομμάτι και ευτυχώς δεν θρηνήσαμε θύματα. Δεν θέλουμε να φανταστούμε ότι μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο, οπότε καλώς ή κακώς θα το προσπεράσουμε. Θα αρκεστούμε να πούμε ότι με κάθε πετραδάκι που πέφτει από το στολίδι μας, δηλαδή το κάστρο μας, χάνεται και ένα κομμάτι της μεγάλης ιστορίας της Κιμώλου. 
  Σαν Κιμωλιάτες δεν μπορούμε να ανεχτούμε σιγά σιγά να χάνεται ένα από τα σημαντικότερα μνημεία του τόπου και ένα από τα σημαντικότερα κάστρα των Κυκλάδων και να μένουμε άπραγοι. Πιστεύουμε πως όλοι μαζί οι Κιμωλιάτες μπορούμε να τα καταφέρουμε και να συμβάλλουμε στην αναστήλωση και τη διατήρηση του κάστρου μας. Θα θέλαμε να δώσουμε συγχαρητήρια σε κάποιους Κιμωλιάτες και μη, που τα τελευταία χρόνια σε πολύ μεγάλο ποσοστό αγοράζουν και αναπαλαιώνουν τμήματά του και να παροτρύνουμε και άλλους που επιθυμούν και έχουν τη δυνατότητα, να κάνουν το ίδιο. 
  Επίσης, θα θέλαμε να πούμε σε πολλούς συμπατριώτες μας να δείχνουν τον απαιτούμενο σεβασμό σε αυτόν τον χώρο, διότι ήταν ένας τόπος στον οποίο οι πρόγονοί μας κατέφευγαν για να βρουν σωτηρία από τις επιθέσεις των επίδοξων κατακτητών και πειρατών που περιτριγύριζαν τον τόπο μας.
  Εμείς σαν ομάδα και σαν σελίδα, θα προσπαθήσουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε και ό,τι περνάει από το χέρι μας, που δυστυχώς δεν ξέρουμε αν είναι πολλά, για να ξαναδούμε αυτό το ανεκτίμητο στολίδι και πάλι ολόκληρο και ζωντανό. 
  Η ομάδα του History of Kimolos 



2 σχόλια:

  1. ΚΑΛΩΣ ΗΡΧΑΤΕ

    Σας ανακάλυψα συμπτωματικά σερφάροντας στο πέλαγος του διαδικτύου. Εκφράζω την ειλικρινή ευχαρίστηση μου για την δημιουργία ενός ιστολογίου μ’ αυτό ακριβώς το περιεχόμενο.

    Λέγεται πως όποιος έχει απολέσει την ιστορική του μνήμη δεν μπορεί να ονειρεύεται παρόν και μέλλον. Έτσι είναι όχι απλά σημαντικό αλλά κρίσιμο ν’ αρχίσει να καταγράφεται και ν’ αποθησαυρίζεται η ιστορία του νησιού με βάση τις δυνατότητες που παρέχουν οι νέες τεχνολογίες.

    Αρκεί να σκεφτεί κανείς πως αυτός ο ελάχιστος κατά το μέγεθος τόπος έχει αναδείξει σ’ επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού (ειδικά στη νεώτερη ιστορία του όπου έχουμε περισσότερες γραπτές πληροφορίες): επαναστάτες, ήρωες, ευεργέτες, αγίους, πανεπιστημιακούς δασκάλους, διανοούμενους, σημαντικούς επιχειρηματίες και στελέχη της δημόσιας ζωής.

    Η χαρά μου μεγαλώνει καθώς πληροφορούμαι πως η προσπάθεια είναι συλλογική και θεμελιώνεται στο μεράκι νέων ανθρώπων. Ας μην ξεχνάμε πως η επεξεργασία ιστορικών δεδομένων είναι συγκερασμός επιστημών και τεχνικών οπότε χρειάζεται συνεργασία ανθρώων με διαφορετικές δεξιότητες.

    Προχωρήστε άφοβα κοινοποιώντας σε έντυπα και ιστολόγια την παρουσία σας ώστε να σας μάθουνε κατ’ αρχήν οι συμπατριώτες μας. Σέβομαι την επιλογή της ανωνυμίας σας αλλά έχω τη εντύπωση πως χρειάζεται και μια ηλεκτρονική διεύθυνση (όχι προσωπική) για όποιον θελήσει να έρθει σ’ επαφή μαζί σας ενισχύοντας την προσπάθεια σας.

    ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ ΚΟΝΔΥΛΟΦΟΡΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητέ Κονδυλοφόρε,
    Αρχικά, θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε για τα καλά σχόλια σας τα οποία μας έδωσαν δύναμη να συνεχίσουμε και μας χαροποίησαν ιδιαίτερα.
    Όσον αφορά την επικοινωνία, πλέον προστέθηκε στη σελίδα το e-mail(πάνω δεξιά) με το οποίο μπορείτε να έρθετε σε επαφή μαζί μας.
    Σας ευχαριστούμε και πάλι για τα καλά σας λόγια.
    Η ομάδα του History of Kimolos

    ΑπάντησηΔιαγραφή