Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

Ένα Γερμανικό Καταφύγιο...

(Το Παλιόκαστρο, όπως φαίνεται από τις Κεφαλές)

Όσο περισσότερο εξετάζουμε την ιστορία του νησιού μας, τόσο περισσότερα πράγματα ανακαλύπτουμε που μας εκπλήσσουν. Στη συγκεκριμένη ανάρτηση θα μιλήσουμε για το Γερμανικό καταφύγιο, το οποίο βρίσκεται στο υψηλότερο βουνό της Κιμώλου, που ονομάζεται Παλιόκαστρο.

Το Παλιόκαστρο λοιπόν, από την αρχαιότητα, αποτελεί μία πολύ σημαντική τοποθεσία για την Κίμωλό μας, με καλά κρυμμένα μυστικά, τα οποία θα παρουσιάσουμε στο πολύ κοντινό μέλλον.
Σήμερα θα ασχοληθούμε με ένα απομεινάρι της Γερμανικής κατοχής στον τόπο μας, το Γερμανικό καταφύγιο.

Οι ιστορίες που διηγούνται οι γέροντες, όσο τις ψάχνεις βγαίνουν αληθινές. 'Ετσι ορισμένες διηγήσεις έχουν να κάνουν με ένα καταφύγιο που έφτιαχναν οι Γερμανοί στην κορυφή του βουνού, αλλά δεν μπόρεσαν να το ολοκληρώσουν.
 Κάποιοι μάλιστα ισχυρίζονται πως οι Γερμανοί ήθελαν να κάνουν διαμπερές το βουνό, κάτι που δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε από κάπου. Άλλοι έλεγαν ότι το βουνό (Παλιόκαστρο) χρησιμοποιήθηκε όχι μόνο στον Β' αλλά και στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, ισχυρισμό που επίσης δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε.

Αυτό που επιβεβαιώνουμε όμως με σιγουριά, είναι ότι όντως υπάρχει ένα ημιτελές καταφύγιο στην κορυφή του βουνού, γεγονός που επαληθεύει και ο δικηγόρος Χαρίδημος Γ. Μουστάκας στο εξαίρετο βιβλίο του '' Περί του προιστορικού πολιτισμού των Κυκλάδων Νήσων η Νήσος Κίμωλος'' που μεταξύ άλλων αναφέρει: << Παρετήρησα ότι οι Γερμανοί κατά την κατοχήν της νήσου κατά τον τελευταίον πόλεμον (1940-1945) είχον κατασκευάσει επί της κορυφής δύο πυροβολεία δια την τοποθέτησιν εν αυτοίς αντιαεροπορικήν τηλεβομβών πιθανώς προς απόκρουσιν επιδρομή συμμαχικών αεροπλάνων κατά της Μήλου ην ισχυρώς κατείχον οι Γερμανοί. Είχον επίσης κατασκευάσει εκεί εν καταφύγιον εσκαμμένον εντός του βράχου της νοτίου πλευράς και κάτωθεν των προρηθέντων πυροβολείων>>.

Όταν λοιπόν ακούς και διαβάζεις τέτοια πράγματα δεν έχεις παρά να ψάξεις να τα βρεις. Αυτό κάναμε κι εμείς. Έτσι, μετά από μια πολύωρη αλλά πανέμορφη πεζοπορία στο βουνό και μετά την δύσκολη ανάβαση στην κορυφή, είχαμε φτάσει στον στόχο μας που σας τον παρουσιάζουμε στις φωτογραφίες που τραβήξαμε.

Ο παράδεισός μας κρύβει τόσα μυστικά που μας έχουνν αφήσει άναυδους, και πιθανόν θα αφήσουν και εσάς, καθώς όλα θα παρουσιαστούν στην σελίδα αρκεί να υπάρχει υπομονή.
Άλλωστε αυτός ήταν ο λόγος που δημιουργήθηκε η ομάδα και η σελίδα: για να ταξιδέψουμε μαζί στην ιστορία του τόπου μας γνωστή και μη.

Κίμωλό μου, παράδεισό μου!!!!                        (Οι τρύπες στο εσωτερικό του καταφύγιου. Πιθανόν να υπήρχαν για να βάζουν                                               τους δυναμήτες ή τα φουρνέλα όταν τα κατασκεύαζαν)

(Φαίνεται η Μήλος στο βάθος)

(Τα σημεία που μπορούσαν να ελέγχουν από το καταφύγιο)
(Φαίνεται και η Πολύαιγος)