Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

Η Οσία Μεθοδία της Κιμώλου



Με αφορμή μια μεγάλη γιορτή που θα γίνει σε λίγες ημέρες στην Κίμωλο, προχωράμε λίγο την ιστορία μπροστά και σας γνωστοποιούμε την ιστορία της Αγίας του τόπου μας.
Η Οσία Μεθοδία, κόρη του Ιακώβου και της Μαρίας Σάρδη,γεννήθηκε στην Κίμωλο στις 10 Νοεμβρίου 1861. Βαφτίστηκε Ειρήνη και ήταν το τρίτο από τα οκτώ παιδιά μίας ευσεβής οικογενείας.

Σε ηλικία, όπως θεώρησαν οι γονείς της,' 'γάμου''την πάντρεψαν παρά τη θέλησή της, καθώς η ίδια ήθελε να αφιερωθεί στον θεό, με έναν Χιώτη ναυτικό, ο οποίος λίγο καιρό μετά σε ένα από τα ταξίδια του πνίγηκε στις ακτές της Μικράς Ασίας. Το γεγονός αυτό η Ειρήνη το θεώρησε σημάδι της θείας κλήσεως της και αποφάσισε να αφιερωθεί στον θεό, πράγμα το οποίο επιθυμούσε από νεαρή ηλικία.

Ύστερα από την απαραίτητη προετοιμασία έγινε μοναχή από τον Αρχιεπίσκοπο της Σύρου Μεθόδιο από τον οποίο έλαβε το όνομα Μεθοδία.
Από τότε πέρασε τη ζωή της κλεισμένη στο κελί της, το Στιάδι, το οποίο βρίσκεται στο μέσα κάστρο της Κιμώλου, δίπλα από τον Ιερό Ναό της Γεννήσεως του Χριστού, ο οποίος είναι ο αρχαιότερος του νησιού. Τηρούσε τους μοναχικούς κανόνες και έβγαινε από το κελί της μόνο για να παρακολουθήσει τη Θεία Λειτουργία και για να λάβει τη Θεία Μετάληψη ή να βοηθήσει κάποιον συνάνθρωπό της που την είχε ανάγκη.

Κατά τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή ο εγκλεισμός της ήταν πλήρης και συμβούλευε από το μοναδικό παραθυράκι του κελιού της γυναίκες που την είχαν ανάγκη, Κιμωλιάτισσες και μη και ανακούφιζε τον πόνο τους δίνοντας τους λαδάκι από την ακοίμητη καντήλα. Σε αυτό το σημείο πρέπει να σημειωθεί ότι η Οσία Μεθοδία δεχόταν στο κελί της μόνο γυναίκες. Από μαρτυρίες Κιμωλιατών και μη, η Οσία τελούσε θαύματα τα οποία κάποιοι ισχυρίζονται ότι τελεί ακόμα και στις μέρες μας.

Σε ηλικία 47 ετών, ύστερα από ολιγοήμερη αρρώστια, εκοιμήθη στις 5 Οκτωβρίου 1908. Κατά γενική ομολογία έως και την επόμενη ημέρα του θανάτου της το σώμα της ήταν ακόμη ζεστό και εύκαμπτο.

Στις 15 Αυγούστου 1964 οι συμπατριώτες της συνέταξαν και υπέγραψαν ομολογία με την οποία την αναγνώρισαν ''πολιούχο και κηδεμόνα του νησιού καθώς και ευεργέτιδα''. Το 1962 χτίστηκε στο σημείο όπου βρισκόταν το ερειπωμένο κελί της, μικρή εκκλησία της Παναγίας της Ελεούσας και της Οσίας Μεθοδίας.

Στην εκκλησία αυτή μεταφέρθηκαν τα λείψανα της από τον Άγιο Σπυρίδωνα και τους Αγίους Σαράντα έως τις 5 Οκτωβρίου 1991 που μεταφέρθηκαν στον Ιερό Ναό Παναγίας της Οδηγήτριας της Κιμώλου. Στις 17 Ιουνίου 1991 πραγματοποιήθηκε η επίσημη αγιοποίηση της από το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Κάθε χρόνο στις 4 Οκτωβρίου γίνεται ένα παραδοσιακό λαμπρό πανηγύρι στην κεντρική πλατεία του νησιού, τον Κάμπο προς τιμήν της και στις 5 Οκτωβρίου, ημέρα της εορτής της και αργία για το νησί, μεταφέρονται τα λείψανα της από το Ναό της Παναγίας της Οδηγήτριας στο εκκλησάκι της Οσίας και ψάλλονται εκεί.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως η Οσία Μεθοδία είναι η νεότερη Αγία της Ορθόδοξης Εκκλησίας και την τιμούν σε όλη την Ελλάδα.

Στις φωτογραφίες βλέπουμε το εκκλησάκι στο οποίο ήταν το κελί της Αγίας στο μέσα κάστρο, την μορφή της Αγίας και στην δεξιά φωτογραφία το κτίσμα που φαίνεται στο βάθος είναι το κάστρο της Κιμώλου.
Αυτός λοιπόν ήταν ο βίος της Αγίας μας,χρόνια πολλά σε όλους.


Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2012

Η δημιουργία της Κιμώλου


Το νησί μας δεν ήταν πάντοτε με την μορφή με την οποία το γνωρίζουμε. Με την πάροδο του χρόνου υπέστη διάφορες αλλαγές από τη φύση μέχρι να φτάσει στο σημερινό σχήμα και μέγεθος. Ας δούμε λοιπόν, σύμφωνα με τις έρευνες των επιστημόνων πως 'γεννήθηκε' αυτός ο υπέροχος τόπος. Δέκα εκατομμύρια χρόνια πριν το Αιγαίο αποτελούσε ενιαία ξηρά, την Αιγαιίδα. Τα τμήματα της ξηράς αυτής βυθίζονταν και αναδύονταν στο πέρασμα των αιώνων, ώσπου η θάλασσα κατέκλυσε εντελώς την περιοχή. Την ίδια χρονική περίοδο, η υποβάθμιση της Αφρικανικής πλάκας προκάλεσε έκρηξη ηφαιστείων, γεγονός το οποίο είχε σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία νησιών κατά μήκος μιας νοητής γραμμής, του λεγόμενου ηφαιστειακού τόξου.
Ένα από αυτά τα νησιά ήταν και η Κίμωλος που πιθανότατα είχε αναδυθεί από τη θάλασσα περίπου τρία εκατομμύρια χρόνια πριν από τη Μήλο. Βέβαια, υπάρχει και η άποψη που υποστηρίζει πως ήταν ενωμένη με την Μήλο και την Πολύαιγο. Δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς συνέβη αλλά ότι και να ήταν αυτό, συνέβαλλε στη δημιουργία ενός παραδείσου πάνω στον οποίο συνέβησαν πολλά και σημαντικά γεγονότα.




Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012

Η ιστορία της ονομασίας του νησιού

Η Κίμωλος ήταν ήδη γνωστή από την αρχαιότητα με τα ονόματα Κίμωλος ή Κίμουλος. Το όνομά της το πήρε, σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, από τον πρώτο της οικιστή, τον Κίμωλο ( γιος του θεού Απόλλωνα) ο οποίος ήταν σύζυγος της Σίδης, κόρης του Ταύρου (Ταύρος είναι μια άλλη ονομασία του Ολύμπιου θεού Ποσειδώνα), πράγμα που σημαίνει ότι το νησί αυτό ήταν πολύ σημαντικό κατά την αρχαιότητα από τη στιγμή που ήταν συνδεδεμένο με τους Θεούς του Ολύμπου.
Κατά το Μεσαίωνα η Κίμωλος ονομαζόταν Arzentiera ή Arzentara από τους Ενετούς, τους πειρατές και τους ναυτικούς της Δύσης. Το όνομα αυτό σήμαινε ασημένια και δόθηκε στο νησί, καθώς λόγω των πετρωμάτων της ξεπρόβαλε από την θάλασσα σαν μια ασημένια πινελιά. Ο περιηγητής Tournefort πιστεύει πως η ονομασία αυτή δόθηκε όταν ανακαλύφθηκαν στο νησί μεταλλεία αργύρου.
Η Κίμωλος απαντάται και ως Εχινούσα ή Οφιδούσα, όπως αναφέρει ο Πλίνιος, εξαιτίας των πολλών ερπετών αυτού του είδους που υπάρχουν στο νησί. Ο Οβίδιος την αποκαλεί cretosam, ενώ ο Antonini Augusti την αναφέρει ως Cimelos.
Τέλος, εμείς οι Κιμωλιάτες την χαρακτηρίζουμε ως παράδεισο όπως άλλωστε γνωστοποιείται και από το παραδοσιακό στοιχάκι ''Κίμωλο μου παράδεισο μου''.

Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012

Γεωγραφική οριοθέτηση της Κιμώλου

  Η Κίμωλος υπάγεται στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Κυκλάδων, στο νοτιοδυτικό τμήμα των οποίων και βρίσκεται. Έχει σχήμα ελλειπτικό και η επιφάνεια της δεν υπερβαίνει τα σαράντα τετραγωνικά χιλιόμετρα. Περιτριγυρίζεται από τα πανέμορφα ακατοίκητα νησιά Πολύαιγος ( ή αλλιώς Υπόληβος στα κιμωλιάτικα) ,Άγιος Ευστάθιος, Άγιος Γεώργιος, Άγιος Ανδρέας, Πρασονήσι, Ρεματόνησα, Κληματόνησα και άλλες μικρότερες νησίδες.


Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2012

Καλώς ήρχατε

Καλώς ήρχατε λοιπόν, όπως λέμε και στην Κίμωλο, στην σελίδα μας η οποία δημιουργήθηκε με σκοπό να κάνουμε ένα μαγικό ταξίδι στην ιστορία του νησιού μας. Το ταξίδι αυτό θα είναι μακρύ και πολύ πιθανόν άγνωστο στους περισσότερους από εμάς. Σκοπός μας είναι να γνωρίσουν  Κιμωλιάτες και μη, την ιστορία αυτού του τόπου,της οποίας δυστυχώς ακόμα και όσοι κατάγονται απ'αυτόν,αγνοούν πολλές και ενδιαφέρουσες πτυχές της. Είμαστε μια ομάδα νέων που δεν μας ενδιαφέρει να αυτοπροβληθούμε (γι'αυτό άλλωστε δεν θα μάθετε ποιοι είμαστε) αλλά το καλό του τόπου μας μακριά από χρηματικά και άλλα συμφέροντα. Σας προσκαλούμε λοιπόν, εφόσον ενδιαφέρεστε, είτε να στηρίξετε αυτή τη σελίδα είτε να γίνετε μέλος της ''ομάδας'' μας και να μας βοηθήσετε με τις όποιες πληροφορίες ενδέχεται να έχετε,  μέσω του e-mail μας. Η σελίδα θα ανανεώνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα και ζητάμε προκαταβολικά συγνώμη, διότι ορισμένες πληροφορίες μας έρχονται σκόρπιες σαν αποτέλεσμα να κάνουμε κάποια πισωγυρίσματα, ώστε να τις ολοκληρώνουμε. Τα σχόλια σας, θετικά ή αρνητικά, θα μας χαροποιήσουν. Θα προβούμε και σε άλλες ενέργειες όσον αφορά το νησί, οι οποίες θα σας γνωστοποιηθούν αργότερα. Καλό μας ταξίδι λοιπόν στην μαγευτική αυτή εμπειρία! 

Η ομάδα του History of Kimolos